Hesabım
Şifremi Unuttum
Sepet
GLUKOZAMİN NEDİR, NE İŞE YARAR?

GLUKOZAMİN NEDİR, NE İŞE YARAR?

Glukozamin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Glukozamin, eklem kıkırdaklarındaki amino asit şekeri yapısında bir bileşiktir. İnsan vücudunda doğal olarak bulunan glukozamin, eklem sıvısında yoğun olarak bulunur. Eklem, kemik ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olarak rahat hareket kolaylığı sağlar.

Güçlü doğal anti-inflamatuar (iltihaplanma karşıtı) ve anti-aging (yaşlanma karşıtı) özelliklere sahip olan glukozamin, eklem iltihabı için en doğal takviyelerden biri olarak bilinir. Sıklıkla yaşa bağlı kemik ve eklem ağrısının tedavisinde kullanılmaktadır.

Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin olmak üzere 3 farklı formu vardır. Bu farklı formlar besin takviyesi olarak alındığında aynı etkileri göstermemektedir. Glukozamin üzerine gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların çoğu glukozamin sülfat üzerine yoğunlaşmıştır. Sülfat, vücudun kıkırdak üretmesine yardımcı olarak eklem sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Glukozamin sülfatın ayrıca, glukozamin hidroklorür veya N-asetil glukozamin dahil olmak üzere diğer glukozamin formlarından daha fazla etki sağladığı anlaşılmıştır.

Avustralya'da yapılan bir çalışmaya göre; vücudu glukozamin sülfat ile takviye etmenin, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin bileşimini değiştirebileceğini göstermiştir. Bu da sağlık ve bağışıklık üzerinde geniş etkilere sahip olabilir.

Glukozaminin Bilimsel Faydaları Nelerdir?

Glukozamin üzerinde yapılan araştırmaların çoğu, insan vücudunda bulunan glukozamin sülfatın yararlarına özellikle yer vermiştir. Araştırmacılar, glukozamin takviyelerinin kullanılmasının ya da bu bileşenin kemik suyu gibi doğal kaynaklardan elde edilmesinin, eklem yıkımını önlemeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için kıkırdak ve sinoviyal sıvı miktarını artırabileceğine inanmaktadırlar.

Glukozamin, kronik eklem veya sindirim bozukluğu olmayan sağlıklı kişilerde bile sindirim ve bağırsak sağlığını, hareketliliğini, hareket aralığını ve genel eklem sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Bağırsak sağlığı için de hayati önem taşımaktadır. Kronik inflamasyondan hastalık gelişimine kadar her şeyde rol oynayan mikrobiyomun sağlığı için önemli bir yere sahiptir.

Yaşlanma süreci doğal olarak eklemlerin kuvvetini ve dayanıklılığını etkiler, zaman içinde kıkırdak kaybı ve eklem ağrısına neden olur. Semptomların %100'ünü iyileştirmeye etki etmese de glukozamin, sürekli eklem iltihabı rahatsızlıklarının tedavisinde en etkili olan takviye gıdalarından biridir.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırmada; glukozaminin, kırık kemiklerin iyileşme sürecinin hızlanmasına yardım ettiği bulunmuştur.

Glukozamin Hakkında Sık Sorulan Sorular

Glukozamini kimler tüketebilir?
18 yaş ve üzeri yetişkinlerin kullanıma uygundur.
Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktora başvurarak kullanılmalıdır.

Glukozamin nasıl tüketilir?
Glukozamin takviyesi aç veya tok olarak kullanılabilmesine rağmen, mideyi etkileyebileceğinden tok karna alınması önerilmektedir.

Glukozaminin günlük tüketim miktarı ne kadar olmalıdır?
Glukozaminin kullanımında standart bir doz yoktur. Önerilen günlük doz günde 1,500 mg'dır ve gün içerisinde bölünerek kullanılabilir.

Glukozamin hangi besinlerde bulunur?
Karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz canlıları, ilikli kemik suyu ve frenk üzümü ve mantar gibi bitkisel kaynaklarda doğal olarak bulunmaktadır.

Glukozamin hangi takviyeler ile birlikte tüketilir?
Glukozaminin, kondroitin, MSM ve hyaluronik asit gibi takviyeler ile birlikte kullanılması, takviyelerin etkinliğini arttırmaktadır.

Glukozaminin yan etkileri nelerdir?
Glukozaminin olası yan etkileri; mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve göğüste yanma hissidir.

Glukozamin eksikliği belirtileri nelerdir?
Glukozamin eksikliği en sık yaşlanma ile birlikte ortaya çıkar. Yaşlandıkça, eklemlerimizdeki glukozamin gibi temel besinleri içeren sıvı azalır ve incelir. Glukozamin eksikliği, rahatsız edici ağrı ve sızılara, eklem sertliğine ve hareketsizliğe ve artan iltihaplanmaya neden olabilir. Glukozamin eksikliği yaşayan bireyler genellikle şu semptomları gözler:
- Eklem Ağrıları
- Kas ve Eklem Sertliği
- Osteoartrit Belirtileri
- Kas Kütlesi ve Gücünde Azalma
- Azalmış Kemik Yoğunluğu

Glukozamin kireçlenmeye iyi gelir mi?
Glukozamin kullanımı, eklem iltihabı ve kireçlenme şikayetlerini azaltabilir.

Huma Glukozamin, Kondroitin ve MSM

Huma Glukozamin, Kondroitin ve MSM, her serviste glukozamin (1200 mg), kondroitin (1200 mg), MSM (700 mg), hidrolize kolajen peptit tip 1,tip 2 ve tip 3 (240 mg), c vitamini (60 mg), boswellia ekstraktı (40 mg) ve hyaluronik asit (100 mg) içermektedir.

Blog Son Eklenenler
GLUKOZAMİN NEDİR, NE İŞE YARAR?
31.08.2023

GLUKOZAMİN NEDİR, NE İŞE YARAR?

Glukozamin, eklem kıkırdaklarındaki bir bileşiktir. Eklem iltihabı için en doğal takviyelerden biri olarak bilinir. Sıklıkla yaşa bağlı kemik ve eklem ağrısının tedavisinde kullanılmaktadır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.